Tijdens de jaarwisseling vinden op grote schaal verstoringen van de openbare orde plaats, variërend van brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging. In de afgelopen 20 jaar zijn er in totaal ongeveer 11.000 incidenten geregistreerd. De Onderzoeksraad constateert dat de lokale aanpak van de jaarwisseling de afgelopen tien jaar is uitgebreid. Met name grotere gemeenten treffen vaak talrijke maatregelen om de openbare orde tijdens de jaarwisseling te handhaven. De voorbereidingen beginnen soms al in de zomer. Toch is de problematiek hardnekkig en blijft het aantal incidenten landelijk gezien onverminderd hoog. Mede op verzoek van de vier grote gemeenten (G4: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) heeft de Onderzoeksraad hier onderzoek naar gedaan.
Om van de jaarwisseling een veilig feest te maken voor iedereen heeft de Onderzoeksraad burgemeesters aanbevolen te zorgen dat de viering een meer georganiseerd karakter krijgt. Gemeenten kunnen inwoners stimuleren en ondersteunen bij het organiseren van activiteiten. Het organiseren van professionele vuurwerkshows kan hier onderdeel van zijn. Door de activiteiten als een evenement te benaderen, kan ook van te voren bepaald worden wie waar verantwoordelijk voor is en wat wel en wat niet mag.
Het is van belang dat gemeenten meer inzicht krijgen in welke maatregelen effectief zijn bij het handhaven van de openbare orde en welke niet, zoals vuurwerkvrije zones, preventieve maatregelen op wijk- groeps- en persoonsniveau en vuurwerkshows. Om te voorkomen dat gemeenten steeds afzonderlijk ‘het wiel uitvinden’, is Centrale-Vuurwerkshows gestart met een format voor georganiseerde vuurwerkshows. Dit format kan zowel vanuit de gemeente als vanuit bedrijven georganiseerd worden.